Savez hokeja na travi Srbije je nacionalni granski savez hokeja na travi. Savez je član Olimpijskog komiteta Srbije, Sportskog saveza Srbije, Evropske hokejaške federacije i Svetske hokejaške federacije. Ostvaruje se tesna saradnja sa Ministarstvom omladine i sporta, kao i svim relevantnim institucijama u zemlji vezanim za sport.

Savez u svom članstvu ima klubove i regionalne saveze hokeja. 

U Srbiji se hokej igra još od pedesetih godina prošlog veka. Zlatno doba ovaj sport doživljava sedamdesetih godina kada muška reprezentacija osvaja prvo mesto na Mediteranskim igrama u Splitu 1979. godine. Tih godina i ekipe iz Srbije postižu velike uspehe u evropskim klupskim takmičenjima. 

Sam hokej predstavlja jedan od najstarijih sportova uopšte, obzirom da se slična igra upražnjavala u drevnom Egiptu, kao i u antičkoj Grčkoj. U novijoj istoriji sporta prvi klubovi nastaju u Engleskoj polovinom 19. veka, a na Olimpijskim igrama na programu je od 1908.

Danas hokej spada među najraširenije sportove u svetu sa 127 nacionalinih asocijacija, od kojih 43 u Evropi. U nekim zemljama kao što su Indija i Pakistan hokej je nacionalni sport, dok je u nekim kao što su Holandija, Nemačka, Argentina, itd. jedan od najpopularnijih.

Redovno se odigravaju Svetska i Evropska prvenstva, kao i klupski kupovi. 

   
© Savez hokeja na travi Srbije